Voorjaarsconcert in aantocht!

De lente is volop begonnen en daarmee ook de laatste loodjes voor ons concert Dvořák&Dvořák op 21 en 22 april met de 5e Symfonie en het Celloconcert met solist Jeroen den Herder. Maar wie was Dvořák?

Antonín Dvořák (1841-1904) was een telg uit een muzikaal slagers- en herbergiersgeslacht in een klein Tsjechisch plaatsje en voorbestemd om zijn vader op te volgen. Maar de jonge Antonín speelde liever orgel, piano of viool dan dat hij glaasjes inschonk voor dorstige boeren.

Zijn 5e Symfonie schreef Dvořák nog in Tsjechië, waarin de natuur zich als het ware in de muziek openbaart. Je kunt erin wegdromen, je in hogere sferen wanen en meegesleept worden door diepe emoties om uiteindelijk weer voldaan met beide benen op de grond terug te keren naar de realiteit.

Zijn Celloconcert dateert uit zijn tijd in Amerika. Door een rijke dame werd hij in 1892 naar New York gelokt om in het door haar opgerichte National Conservatory een soort Amerikaanse componistenschool te starten. Op dit conservatorium konden de talentvolle arme sloebers gratis les krijgen en in een advertentie uit 1893 werden ‘zwarten’ zelfs uitdrukkelijk uitgenodigd om zich aan te melden.

Dvořák heeft lange tijd geen celloconcert willen schrijven. Hij noemde de cello een stuk hout dat van boven krijst en van onder bromt! Hoe kan zo’n instrument dat wordt ondergesneeuwd door trombones en hoorns dan toch een groot orkest overheersen? Dvořák vindt dé oplossing: hij laat de solist in het hoge register spelen en af en toe laat hij de solocello zelfs samen met het koper klinken. Daarnaast schikt de solist zich naast zijn virtuoze solopartij ook in een hartstochtelijk samenspel met het orkest. Een heel bijzonder celloconcert is het resultaat.

Toen Brahms het celloconcert hoorde, verzuchtte hij: als ik geweten had dat er zo’n cello-concert mogelijk was, had ik er zelf ook één geschreven!

Inmiddels hebben we al een repetitie gehad met cellist Jeroen den Herder en hij weet ons orkest tot grote hoogte mee te slepen en de romantiek tot leven te brengen.

Kom luisteren naar het resultaat en bestel nu je kaartjes voor onze concerten op

zaterdagavond 21 april, 20.15 uur in De Duif, Amsterdam en/of

zondagmiddag 22 april, 15.00 uur in het MCO, Hilversum.