foto:  Arjan Wildschut

Haiko Boonstra, geboren in 1964 te Drachten, kreeg op 5-jarige leeftijd zijn eerste vioollessen en twee jaar later zijn eerste pianolessen. Tot zijn 18e jaar werd hij muzikaal gevormd door Sam Derussy (viool), Amador Marques (viool), Peter Hoelen (piano) en Rein Ferwerda (muziektheorie). In zijn tienerjaren was hij o.m. concertmeester van het Frysk Jeugdorkest. Na zijn VWO-Athenaeum-diploma werd hij in 1982 toegelaten tot het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij hoofdvak piano bij Jan Wijn en viool bij Leo Boelens studeerde. Later besloot hij om alleen als pianist door te gaan en in 1989 studeerde hij bij Jan Wijn af als Uitvoerend Musicus. Bij het toenmalige Frysk Orkest had hij in 1987 inmiddels als solist opgetreden in het 1e Pianoconcert van Brahms. In 1989/90 verbleef hij als één van acht pianisten uit de hele wereld als ‘resident artist’ aan The Banff Centre for the Arts in Alberta, Canada. Als pianist volgde hij meestercursussen bij o.a. Gary Graffman, Nelly Ben-Or, Anton Kuerti en vele malen bij de befaamde pedagoog György Sebök in Amsterdam, Canada en Zwitserland.‘

 

Sinds 1983 is Haiko Boonstra actief als privé-pianodocent. Sinds 2008 werkt hij als freelance pianodocent aan de muziekscholen van Amsterdam, Zeist, Drachten, Delft, Hoofddorp, Bunnik, Almere, Purmerend en Zaandam.

 

In 1995 begon Boonstra aan een studie hoofdvak orkestdirectie bij Roland Kieft, wederom aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij tevens les kreeg van David Porcelijn, Joop van Zon en Peter Eötvös. Als bijvak nam hij o.m. dwarsfluitles. Als afsluiting van deze directiestudie leidde hij in 1998 het Jeugd Orkest Nederland in ‘Schilderijen van een Tentoonstelling’ van Moesorgsky/Ravel, voorafgegaan door Anton Webern’s Konzert opus 24 en Mozart’s Pianoconcert KV453 met als soliste Marietta Petkova. Geselecteerd als afgevaardigde van het Conservatorium van Amsterdam werd hij in 1997 in staat gesteld om deel te nemen aan de International Masterclass for Conductors aan de Peter The Great Music Academy in het Hermitage Theater van het Winterpaleis in St. Petersburg, een initiatief van de Europese Commissie, de Mariinsky Foundation en de Royal Baltic Festivals. Hierbij dirigeerde hij The Orchestra of the State Hermitage en de St. Petersburg Camerata en volgde hij lessen bij Alexander Polischuk en Michael Kukushkin.

 

Boonstra was assistent-dirigent van Roland Kieft bij het Nederlands Jeugd Strijk Orkest en van Kenneth Montgomery in Mozart’s opera ‘Die Zauberflöte’ door de Nieuwe Opera Academie. Hij werkte met het Amstel Strijkers Ensemble, dirigeerde in 2003 het Orchester der Landesregierung Düsseldorf, was van 1999 tot 2010 vaste dirigent van Musica Instrumentalis (Goois Symfonie Orkest) en van 1998 tot 2016 vaste dirigent van het Ad Hoc Orkest in Utrecht. Als dirigent werkte hij samen met bekende solisten als Marietta Petkova, Liza Ferschtman, Thomas Oliemans, Marieke Schneemann, Gwyneth Wentink, Iris Juda, Rosanne Philippens, Rasvan Stoica en Timothy Gill (solocellist Royal Philharmonic Orchestra). Zijn repertoire omvat alle stijlperiodes

 

Behalve musicus is Haiko Boonstra ook Artist Manager. Hij vertegenwoordigt o.m. Marietta Petkova, Vesko Eshkenazy, Dominic Seldis, Arno Bornkamp en het Ruysdael Kwartet.