Herman Draaisma | dirigent

 

Herman Draaisma begon muzikale carrièrre met een studie klarinet aan de Muziek Pedagogische Academie bij Gerard van der Weerd en studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Pierre Woudenberg. Daarnaast rondde hij een studie basklarinet af bij Tom Sieuwerts. Na voltooiing van de klarinet studie volgde hij, eveneens aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, een studie orkestdirectie bij Lucas Vis die hij na zijn afstuderen assisteerde, onder andere bij producties voor het Taller muziektheater.

In 1992 trad hij in dienst als klarinettist/basklarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam. Tevens stond hij als dirigent voor het Nederlands Kamerorkest. Met dit orkest bracht hij in 2011 een wereldpremière van Matijs De Roo ten gehore.Tevens dirigeerde hij het Nederlands Kamerorkest in het kader van educatie projecten evenals ensembles in diverse samenstellingen met leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Verder geeft hij leiding aan diverse symfonieorkesten, harmonieorkesten en blazersensembles uit de amateurwereld. Zo is hij vaste dirigent van Strijkorkest ‘Zoroaster’ in Utrecht. Van 2002 t/m 2022 was hij dirigent van het jeugdstrijkorkest ‘Arcato’ in Zutphen. In 2014 en 2015 dirigeerde hij het Nieuw Klassiek Collectief. Tot op heden is hij dirigent van het blazersensemble ‘Nieuwe Maten’ en het blazersensemble ‘Septentriones”. Regelmatig is hij werkzaam als repetitor bij het Utrechts Studenten Concert, Crea Orkest Amsterdam, Utrechts Studenten Koor en Orkest, Sweelinck Orkest Amsterdam, het VU-Orkest, Nijmeegs Studentenorkest en het Nederlands Studenten Orkest.