Dit concert staat in het teken van de Contrabas met twee concerten voor contrabas met solist James Oesi. Het concert zal plaatsvinden op 21 maart in De Duif, Prinsengracht 756 in Amsterdam om 20.15 uur.

foto: S.Xanthoulis

Programma:

Franz Schubert – Ouvertüre in C gr. D591, op.170 in Italienischer Stil
Nino Rota – Divertimento Concertante voor orkest en contrabas – solist James Oesi
Luigi Cherubini – Ouverture Medea
Giovanni Bottesini (bew. Ludwin) – 2e Contrabasconcert in B mineur- solist James Oesi

foto: S.Xanthoulis

“Als je een man hebt als James Oesi, dan weet je dat ie er staat, dat het klinkt en dat de contrabas een solisteninstrument is.” Hans Haffmans, presentator NPO Radio 4.

“Ik zag een jonge muzikant met een ongewone intelligentie en inzicht, duidelijk voorbestemd om, met de juiste ondersteuning, aan de muziekwereld niet alleen als uitvoerend artiest maar ook als creatieve kracht een bijdrage te leveren.” Geoffrey Simon, veelgeprezen dirigent en muziekproducer, oprichter van Cala Records.

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. We zijn dan ook in onze nopjes dat hij met ons orkest gaat soleren!

Divertimento Concertante voor contrabas – Nino Rota
Nino Rota (1911-1979) was een Italiaanse componist, voornamelijk bekend van de filmmuziek voor de The Godfather-trilogie en de films van Federico Fellini.

Nino Rota stond met één been in de romantiek en met het andere beroerde hij elke stijl die hem maar beviel. Hierdoor schakelde hij probleemloos tussen filmmuziek (o.a. muziek voor La Strada, La Dolce Vita en The Godfather), lichte en klassieke muziek.
Hij werd geboren in een muzikale familie en was een wonderkind: vanaf zijn elfde componeerde hij al en later werd hij een begenadigd contrabassist.
De laatste dertig jaar van zijn leven was hij tevens directeur van het conservatorium van Bari.

Het Divertimento Concertante voor contrabas schreef Rota voor de legendarische bassist en collega Franco Petracchi. Het Divertimento bestaat uit vier delen: Allegro, Marcia, Aria en Finale. Het stuk behoort tot een van de belangrijkste 20e-eeuwse solo-composities in het repertoire van elke contrabassist.

2e Contrabas concert in B mineur – L. Bottesini
De Italiaanse componist Giovanni Bottesini (1821-1889) – eveneens een virtuoos op de contrabas schreef het 2e Contrabas concert in B mineur oorspronkelijk voor strijkorkest en solist. Norman Ludwin bewerkte dit concert voor groter orkest, uitgebreid met blazers. Ludwin is zelf professioneel contrabassist en heeft verschillende boeken over compositie en orkestratie geschreven. Tevens heeft hij meegewerkt als muziekarrangeur bij recente films als Jurassic World, Star Trek into Darkness en John Carter.

Eeuwenlang was de contrabas vooral een begeleidingsinstrument. Slechts een enkeling waagde het om de laagste stem onder de strijkinstrumenten als solist in te zetten. Zo iemand was Giovanni Bottesini, die in de negentiende eeuw met vele werken bewees dat de contrabas in de juiste handen een uitstekend solo-instrument kon zijn. Inmiddels is de contrabas met zijn enorme bereik en zijn karakter dat varieert van paljas tot charmeur en van acrobaat tot melancholicus aan een tweede leven begonnen en wordt het instrument steeds meer erkent als solo-instrument. Hoewel er veel nieuw werk geschreven wordt, zijn de lyrische contrabas concerten van Bottesini nog steeds standaardrepertoire voor elke contra-bassist.