Het orkest gaat drie dagen op stap, maar het lijken er wel tien! In korte tijd hebben we niet alleen geweldige muziek, maar ook ongelooflijk veel plezier gemaakt.
Vrijdagmiddag 18.00 uur: de orkestleden maken kennis met de koorleden in de gang naar de crypte van de kathedraal van Dijon onder het genot van exquise hapjes, quiches, salades en veel drank! De toon is meteen gezet: we herkennen ons in de gezelligheid van het samen smullen van de zelfgemaakte verrukkelijkheden.
Nako en kerkEn dan is het zover: instrumenten worden uitgepakt, lessenaars uitgeklapt en de eerste klanken klinken en schalmen met een echo door de geweldig hoge en grote kathedraal: even wennen. Maar snel aan de slag want de temperatuur is laag, sterker nog: het is stervenskoud!!
We repeteren de hele avond met het koor het Requiem van Cherubini en met veel bewondering voor onze dirigent Jeppe, want al snel weet hij het koor en orkest tot één geheel te smeden.
Zaterdag 9.00 uur: samen met de gids Guy Tonnelier wandelen de vroege vogels van de koor-en orkestleden achter de gids aan en het is de moeite waard: wat een prachtige historie! locoIn Hôtel de Ville eindigt de tour met een welkomstwoord door niemand minder dan de loco-burgemeester. En natuurlijk wordt de feestelijkheid ook hier weer aangekleed met hapjes en drank!
Genoeg gefeest: terug naar waarvoor we zijn gekomen: repeteren! Zowel aan Verhulst als Cherubini wordt nog hard gewerkt door de in jassen gehulde orkest-en koorleden. Zelfs sjalen liggen op de grond om de voeten nog enigszins warm te houden. Wat iedereen verrast: Marijke, een van onze cellisten zit niet op haar plek. Onderweg naar de kathedraal is ze over de gladde stoep uitgegleden (het regende inmiddels) en hard op haar schouder terechtgekomen. Na urenlang wachten in het ziekenhuis bleek de schouder gebroken! Pijn en teleurstelling voor haar! Inmiddels weten we dat ze gelukkig niet geopereerd hoeft te worden en ze er met fysiotherapie weer helemaal bovenop komt.
Om 16.00 uur is de repetitie ten einde en kan iedereen nog even bij het gastgezin of in het hotel een uiltje knappen. Zelf fiets ik door de stromende regen naar de camping om in de camper op te warmen en alle zwarte kleren die ik heb meegenomen over elkaar aan te trekken om straks de koude te bestrijden. En dan is het zover: drommen mensen staan voor de ingang en als het concert begint, is de kathedraal overvol met meer dan 500 bezoekers!
Nako1Voor de pauze klinkt de Symfonie van Verhulst als nooit tevoren: iedereen zit uiterst geconcentreerd te spelen en het publiek luistert ademloos: geen kuchje te horen! En dan…..een daverend applaus, dat door de galm in de kathedraal nog eens extra wordt versterkt. De euforie wordt na de pauze nog sterker als het Requiem van Cherubini iedereen tot tranen ontroert: wat een geweldige muziek en wat een uitvoering! Hulde aan het koor, aan het orkest en niet in de laatste plaats aan Jeppe, onze dirigent!
Het is 23.00 uur en iedereen wandelt door de nog steeds levendige stad naar de Cellier de Clervaux voor het feestelijk afsluitingsdiner. Diner overzichtEn feestelijk was het: onder de gebogen gewelven en aan schitterend gedekte tafels wachtte ons een meer dan bourgondisch souper van vele gangen en met veel, heel veel wijn van de beste soort! De stemming zat er goed in en werd zelfs allengs amicaler en niet veel later zongen we gebroedelijk franse chansons. Het was moeilijk om aan het eind afscheid van elkaar te nemen. Na dankwoorden en cadeautjes over en weer en zelfs voor iedereen een goede fles wijn, vertrokken we in het donker van de nacht. Met een hoofd vol mooie muziek, een goed gevulde maag, fietste ik fluitend naar de camping. Wat was deze tournee geslaagd! Wat een ontvangst! Wat een concert! Onvergetelijk!
eflyer voor dijonconcertEn het mooie is dat het nog lang niet is afgelopen: op 27 mei spelen we met het franse koor hetzelfde programma nogmaals. Ik kijk er naar uit en weet zeker dat we met ons orkest hen ook een warm onthaal kunnen bieden en samen een mooi concert zullen geven. Noteren dus:
Zaterdag 27 mei, 20.15 uur in De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam: kom luisteren! Kaartjes kunnen via de website nako.nl worden gekocht.

Loes Helsloot

Deel dit bericht!