Een bijzonder concert met solo optredens door onze eigen orkestleden! Een klein uurtje muziek zonder pauze en daarna gezellig nakletsen bij een drankje en hapje.

Programma:
Mozart – Ouvertüre La Clemenza di Tito
Salieri – Fluit/Hoboconcert in C (1774) – Thecla, fluit en Andre, hobo; deel 2 en 3.
…… – Een deeltje uit een Nonet voor blazers en solostrijkers van nog nader te bepalen componist.
Mendelssohn – 1e Konzertstück  – Petra, klarinet en Tanja, fagot
Saint-Saëns – Romance voor hoorn en orkest – Richard, hoorn
Rossini – Ouverture Barbier van Sevilla

Zaterdag 29 september, 20.15 uur in de Grote Kerk te Muiden

Mozart – Ouverture La Clemenza di Tito
La Clemenza di Tito speelt zich af in Rome in het jaar 79. Vitellia, dochter van keizer Vitellius die een aantal jaren geleden opzij is gezet, hoopt toch de troon te bereiken door keizer Titus te verleiden. Maar Titus heeft een oogje op Berenice. De beste vriend van Titus, Sextus, heeft daarentegen gevoelens voor Vitellia. Genoeg stof voor een verhaal over vriendschap, macht, wraak en genade, waar Mozart muzikaal wel raad mee wist!

Het is de laatste opera die Mozart heeft geschreven. Hij kreeg de opdracht in augustus 1791 en de opera moest al 6 september klaar zijn. Op die dag begonnen immers de feestelijkheden rond de kroning van Leopold II tot koning van Bohemen. Dus hij had maar één maand om de opera te schrijven! Bovendien werkte hij in die tijd ook aan zijn opera Die Zauberflöte en aan het begin van zijn Requiem. Mozart was uitgeput en voelde zich al erg ziek: hij zou het einde van dat jaar niet meer halen…..

Desondanks heeft hij in korte tijd een prachtige opera neergezet met veel romantiek en drama. De ouverture is een prachtig begin van dit alles.

Salieri – Fluit/Hoboconcert in C – deel 2 en 3
Solisten: Thecla Hekker, fluit en André Beens, hobo

 

Nonet voor blazers en solostrijkers
Op dit moment is hier nog niet veel over te zeggen. Ga maar eens na, (los van de wekelijkse avondrepetitie met het orkest) met negen personen een afspraak maken om te repeteren: dat is op zich al een kunst! Tijdens die repetities worden niet de noten gestudeerd (dat doet iedereen zelf thuis), maar wordt er vooral gewerkt aan het samenspel. Alle spelers moeten eigenlijk elkaars partij goed kennen, om elkaar de ruimte te geven waar dat nodig is. Dat vergt veel concentratie en muziekkennis. Vooralsnog dus: eerst kijken welk Nonet geschikt is en dan studeren…..studeren……

Mendelssohn – 1e Konzertstück
Solisten: Petra Wals, klarinet en Tanja van de Ketterij, fagot

 

 

 

 

 

Saint-Saëns – Romance voor hoorn en orkest Opus 36 in F
Solist: Richard van Hoorn, hoorn

Richard schreef zelf de volgende toelichting:
De Romance voor hoorn en orkest Opus 36 is een meesterwerkje van melodieënmaker Camille Saint-Saëns (1835-1921). Saint-Saëns schreef muziek die mooi moest klinken en ontroeren en nimmer ingewikkeld moest zijn. Het prachtige thema wordt in deze korte romance volledig uitgebuit, het begeleidend orkest speelt bescheiden op de achtergrond. Deze Romance is oorspronkelijk geschreven voor hoorn en piano en als werk voor hoorn en orkest minder bekend maar naar mijn idee veel rijker aan kleur. De beroemde hoornconcerten van Mozart, Haydn en Strauss zijn voor hoorn en orkest bij het publiek bekend. Ik vind het leuk om dit minder bekende stuk eens in de concertzaal te laten horen.

Ik heb het werk gekozen na overleg met mijn docent Peter Steinmann. De Romance vraagt geen virtuositeit voor de hoornist, maar louter klankkleur en schoonheid. Dat is overigens maar goed ook want solo spelen op dit lastige instrument is al uitdagend genoeg.

 

 

 

 

Rossini – Ouverture Barbier van Sevilla
Als klap op de vuurpijl eindigt dit Kleintje Klassiek met de Ouverture die in de operatheaters het meest wordt opgevoerd: de Barbier van Sevilla van Rossini. Een opera waarmee Gioacchino Rossini op 24-jarige leeftijd direct naam maakte.
Hij was in zijn tijd misschien wel beroemder dan zijn tijdgenoot Beethoven. In ieder geval overtrof hij met zijn opera’s de publieke belangstelling boven die van Beethoven. Toen hij zevenendertig jaar was, had hij al achtendertig opera’s op zijn naam staan. Rossini verdiende een fortuin met zijn klassieke hits en het publiek genoot van de makkelijk meezingbare melodieën in zijn komische opera De barbier van Sevilla.